Njutafilms

Bäst på repertoaren  1. Nocturama (bio och vod). I ljuset av fredagens stockholmsattentat ännu en anledning att (åter) flagga för Bertrand Bonellos terroristskildring Nocturama, som fått begränsat med speltid på svenska biografer men åtminstone finns tillgänglig på vod. Med olika bakgrund och övertygelse förenas en samling unga människor för ett vansinnesdåd med bomber utplacerade på flera av Paris allra heligaste platser. Bonellos stämningssäkra film är en konstnärlig upplevelse i egen rätt, men också en stillsam påminnelse om att terror – nu eller i en nära framtid – kan se ut på olika sätt och spegla olika sorters missnöjen.
  2. Our beloved month of august (Cinemateket i Stockholm 14 april). Portugisiske Miguel Gomes är en av Europas mest storvulna auteurer men förevarande genombrottsfilm – regissörens andra – är en lågmäld skildring där regissören (förutom sig själv) tar avstamp i lärofadern Pedro Costas metod i att låta människor i vardagen dramatisera eller i alla fall prata om sina liv. Hypnotiskt, lyriskt och rikt belönande för den tålmodige.
  3. David Lynch – the art life (biopremiär). Konsekvent utförd dokumentär som tar oss med bakom kulisserna till den medieskygge amerikanske filmkonstnären, snart aktuell med nya avsnitt av Twin Peaks.
  4. Wiener-Dog (bio och vod). Tracy Letts karriärs- och karaktärstänkande familjeförsörjare utger en av flera höjdpunkter i Todd Solondz senaste svarta drama Wiener-Dog:«Du måste knäcka en hund, knäcka dess vilja, så att den underkastar sig din vilja. Det är ett slags civilisering, så att den beter sig som en människa.»
  5. Sieranevada – en gravallvarlig komedi (bio). Cristi Puiu dukar upp för långkok och minnesstund för en avliden patriark bland föregivet civiliserade rumäner. Men tillställningen kommer av sig och blottar i stället familjens djupt förborgade hemligheter och lögner. Mörkt men, som den svenska titeln antyder, också underhållande.
  6. I called him Morgan (bio). Kasper Collins andra långfilm är ännu en stämningssäker dokumentär om ännu en framstående jazzvirtuos, trumpetaren Lee Morgan, men också ett minst lika intagande porträtt av dennes hustru Helen.
  7. Stadens ljus (nypremiär bio). Efter Diktatorn och Chaplins pojke fortsätter Nonstop sin klassikersatsning med ännu en Chaplin. Stadens ljus är inte regissörens bästa film men innehåller flera obetalbara komiska höjdpunkter, däribland en tidig boxningsscen som står ut i även Chaplins karriär.
  8. Silence (bio). Anslaget är i traditionellaste laget men ju längre filmen lider desto mer gillar man att vistas i Martin Scorsese tretimmarsepos om 1600-talets kristna missionering som stöter på patrull i Japan.
  9. En dödsdömd har rymt (Cinemateket i Malmö 18 april & Göteborg 25 april). Robert Bresson outplånliga mästerverk iscensätter en av filmhistoriens mest exceptionella fängelseflykter och tål att ses om och om igen.
  10. Rohmer x 9 (Cinemateket i Stockholm t o m 10 maj). Pågående serie med en fransk films främsta. Missa till exempel inte tidiga 70-talsfilmerna Claires knä (22 april) och Kärlek på eftermiddagen (25 april).
Av Jon Asp 11 apr. 2017