Tarik Salehs nya film imponerar på FrankrikeSe här en ovanlig nyhet: en svensk film som går hem hos både kritiker och publik, och dessutom i Frankrike. Efter uppskriven världspremiär i Sundance i januari, där filmen vann pris för bästa icke-amerikanska drama, har Tarik Salehs Nile Hilton incident, fått den franska publiken på fall.

Under titeln Le Caire confidentiel, och med Fares Fares nuna som syns lite överallt i Frankrike, har filmen setts av 150 000 på två veckor, med endast ett tioprocentigt publiktapp från premiärveckan till efterföljande vecka (där övriga filmer på tio-i-topp-listan förlorar mellan 35-50 procent, enligt uppgifter i Le Monde). Satsningen är en av årets största i Frankrike på en icke franskspråkig film och har tagits emot av en varm kritikerkår, från populära tidningar till vanligtvis mer svårflirtade kritiker på de kända dagstidningarna. Flera av dem är överens om att det är en av årets hittills främsta thrillers.

Saleh har tidigare haft måttliga framgångar med sina spelfilmer. Den ambitiösa Metropia mottogs blandat och sågs av få, medan thrillern Tommy fick ett svalt mottagande och sågs av ännu färre. Efter den franska succén blir förväntningarna på Nile Hilton incident ändå skyhöga. Filmen går upp i USA den 18 augusti, och på svenska biografer den 29 september.

26 juli 2017