Ur Fanni Metelius debutfilm «Hjärtat» (Triart Film)

Metelius årets Widerberg-stipendiat

Årets Bo Widerberg-stipendium, utdelat av Lilla filmfestivalen i Båstad, går till «Hjärtat»-regissören Fanni Metelius.Fanni Metelius långfilmsdebuterade tidigare i år med Hjärtat, ett sårigt relationsdrama som hon skrivit manus till, regisserat och även spelar huvudrollen i. Något som Lilla filmfestivalen, ansvarig för stipendiet, också noterar: «en sann auteur».

Vidare ur motiveringen:

«Med sin nakna film med hög äkthetskänsla skildrar Fanni Metelius kärlek och relationer i den tid vi lever (…), en film som vågar gå under ytan, ibland så inkännande och igenkännande att det känns som att tjuvlyssna på några i ett rum där man inte borde vara. (…) Det är en film i Widerbergs anda – full av mänsklighet och liv, ibland medvetet återhållet och stumt, som det blir när orden stockar sig och önskan att kommunicera inte räcker till.»

Stipendiet medger en summa på 35 000 kronor till Metelius. Bland tidigare stipendiater återfinns en rik uppsättning regissörer. Bland dem Eric M Nilssson (1998), Lukas Moodysson (1999), Stefan Jarl (2002), Nahid Persson (2005), Jonas Selberg Augustsén (2007), Gabriela Pichler (2010), Axel Petersén (2012). 2016 gick stipendiet till den förstklassiga filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt.

Av Jon Asp 3 aug. 2018