Release av Bilder av Bergman på Fårö

Tomas Bannerhed och Sofia Norlin besöker Bergmanveckan för att prata om POV-antologin «Bilder av Bergman», som släpps den 28 juni. Bland övriga gäster på årets festival: Harriet Andersson, Tim Roth och den franska regissören Mia Hansen-Løve.Författaren Tomas Bannerhed och filmaren Sofia Norlin är två av de medverkande skribenterna i Bilder av Bergman, den antologi som ges ut på Atrium förlag lagom till Bergmanveckan på Fårö i slutet av juni. Bannerhed skriver om Nattvardsgästerna med inspiration från sin egen småkyrkliga uppväxt i Småland medan Norlin tar sig an blick och frigörelse i Sommaren med Monika utifrån en skolbiovisning i Paris förorter. 

Norlin_Bannerhed.jpg

Boken är ett samarbete med Point of View och innehåller filmessäer som publicerats i tidningen sedan jubileumsåret 2018, med start i Mark Cousins text om Viskningar och rop. Flera tidigare opublicerade texter förekommer också i antologin, till exempel skriver Bergmanstiftelsens vd Jan Holmberg om Trolllflöjten, Suzanne Osten om Fanny och Alexander medan undertecknad diskuterar Bergmans tidiga förmåga till självlansering och breda tilltal som en nyckel till hans omfattande konstnärskap.

En annan ny Bergmanantologi, Ingmar Bergman mellan teori och praktik, under redaktion av teaterkritikern Karin Helander och utgiven av Uppsala universitet, utkommer och diskuteras också under årets Bergmanvecka.

Årets festival, som tillägnas minnet av Bibi Andersson, innehåller flera celebra gäster, varav Mia Hansen-Løve och Tim Roth är de internationellt mest namnkunniga. Hansen-Løve, känd för filmer som Eden och Dagen efter denna håller på att fullborda inspelningen av sin kommande film Bergman Island, just på Fårö, med den brittiske skådespelaren Roth i en av huvudrollerna bredvid Mia Wasikowska och Vicky Krieps, och i vilken även Bergmanbekantingarna Stig Björkman och Jannike Åhlund har mindre roller.

Festivalprogrammet erbjuder även Levan Akins Canneshyllade And then we danced och samtal med Harriet Andersson och Per Myrberg, skådespelarduon från Bergmans nattsvarta folie à deux De två saliga (1986).

detvasaliga_1.jpg

Förutom Bergmans egna filmer, som ges såväl i Sudersandsbion som i Bergmans bio, visas Mimi Pollaks Rätten att älska (1956), Agnès Vardas Cléo från 5 till 7 (1962), Lars-Magnus Lindgrens Käre John (1964), Mai Zetterlings Tonårsflickor på driven (Scrubbers, 1982) samt Susan Sontags andra långfilm Bröder Carl från 1971, som nyrestaurerats av Filminstitutet med Geneviève Page, Keve Hjelm och Gunnel Lindblom i huvudrollerna.

Av Jon Asp 19 juni 2019