TriArt Film

Inte så okänd flickaI dag är det svensk premiär för bröderna Dardennes senaste film, Den okända flickan, som möttes med goda recensioner. Flera kritiker framhåller, med rätta, huvudrollinnehavaren Adèle Haenels insats. TT:s Kristoffer Viitas skriver: «Adèle Haenel har fulländat sitt porträtt av Jenny som kämpar på med en stoisk övertygelse utan uppmuntran från någon.»

Dagens Nyheters Helena Lindblad: «Titta lite extra på Adèle Haenel som spelar den envetna och plågade läkaren med extremt stark närvaro trots små uttrycksmedel: ett relativt nytt ansikte i fransk film som man lär se mycket mer av framöver.»

På något sätt är det som om filmens titel har satt sitt avtryck hos den senare. Adèle Haenel är långt ifrån ett nytt ansikte i fransk film. Sedan genombrottet i Céline Sciammas Naissance des pieuvres 2007 (en av 2000-talets främsta debutfilmer) har hon etablerat sig som en av sin generations mest eftertraktade franska skådespelare.

naissance

Senare i år är hon aktuell i Arnaud des Pallières Orpehline och i en mindre roll i Bertrand Bonellos Nocturama. Se henne även i Bonellos L'apollonide (souvenirs de la maison close), liksom Naissance des pieuvres tillgänglig på vod-tjänsten Drakenfilm.

Av Jon Asp 24 feb. 2017