Amerikanskt drama vinner Stockholms miljonprisKatie says goodbye av debutanten Wayne Roberts tilldelades på onsdagen miljonpriset på Stockholm filmfestival. Priset delades ut för andra gången inom ramen för sektionen Stockholm impact award. Filmen handlar om 17-åriga servitrisen Katie som tillbringar sina dagar på och omkring en avlägsen diner i Arizona. I syfte att kunna bryta upp från sin hemort – «born and raised» – prostituerar hon sig med syltans bilburna besökare. Målet är att bege sig till San Francisco och när hon träffar den försynte mekanikern Bruno hoppas hon kunna göra det med honom. I en värld där överlevnadsmekanismerna hopar sig, stöter den varmhjärtade servitrisen dock på patrull.

I så gott som hela filmen bär Katie sin rosa servitrisdräkt med tillhörande förkläde. Det är först i filmens sista scen, då strippad på all värdighet, som hon tar av sig namnskylten. Vid det laget är hennes identitet som upplöst, jaget förintat. Samtidigt tecknas bilden av en möjlig vändpunkt, en ny Katie som tar form.

Wayne Roberts förstafilm skildrar fattigdomens USA från periferin, med många egoistiska motiv som staplas på vägen. I det bryter berättelsen knappast ny mark. Till det mer självständiga hör bilderna och skådespelarprestationerna som det sker med. Oliva Cooke, som senast sågs i Me and Earl and the dying girl, är självlysande i titelrollen, lika förväntansfull som hon är prisgiven, och i det med väsentligt släktskap till flera av Lars von Triers kvinnliga karaktärer.

16 nov. 2016