I huvudet på filmskaparna

Antologin «Filmdagboken», som släpps 1 april, samlar personliga berättelser från femton svenska regissörer och deras väg till premiär.I Filmdagboken tar svenska filmare oss med bakom kulisserna och berättar om slit och salighet på inspelning, om gemyt och vånda i klipprummet, om inspiration och förebilder, om livets utmaningar, om svårigheten att finansiera en film, om sociala föreställningar och om publikens mottagande.

I boken, som är den första att ges ut på TriArts nystartade förlag, medverkar flera internationellt prisbelönade regissörer, etablerade och nykomlingar. Texterna utgör ett urval av de filmdagböcker som publicerats i Point of View sedan hösten 2016.

«Det känns otroligt kul och givande att i en antologi samla femton specifika filmtexter av några av Sveriges främsta och mest lovande regissörer. Dels för att texterna har så olika kvaliteter – personliga och politiska, sociala och rent litterära – och för att de tillsammans ger en unik inblick i vad det kan innebära att verka som regissör. Förhoppningsvis är det en bok som kan inspirera fler att prata inte bara om film utan också under vilka former film blir till i dag», säger Jon Asp, redaktör för antologin.

Medverkar i antologin gör Milad Alami, Jens Assur, Cecilia Björk, Anna Eborn, Mia Engberg, Karin Fahlén, Jesper Ganslandt, Peter Grönlund, Carl Javér, Mikel Cee Karlsson, Lisa Langseth, Lina Maria Mannheimer, Emily Norling, Carl Olsson, Olof Spaak.

Filmdagboken går att beställa via shop@triart.se (189 kr inkl frakt) och finns dessutom till försäljning på Bokus, i välsorterade bokhandlar och biografer i Stockholm.

Boken-omslag.jpg

1 apr. 2020