Claire Denis med «Beau travail» är en av två kvinnliga regissörer som kvalar in på listan över regissörernas topp 30-lista

Regissörernas eget cinematek

Franska filmtjänsten La Cinetek inspirerar sina användare att söka bortom det digitala streamingväldet. Hittills under fem år har 80 regissörer – från Bong till Scorsese till avlidna Agnès Varda – listat sina favoritfilmer. POV har ställt samman de trettio mest populära titlarna.Ett särskilt intresse infinner sig lätt när berömda och aktuella upphovspersoner ombeds dela sina preferenser inom fälten de är verksamma i. Tänk bara på alla de olika listor som Bong Joon-ho satt samman efter framgångarna med Parasit. Listjournalistiken är omvittnat omfattande, generellt och ännu mer så i tider av karantän. Att underhålla sig med listor av filmens upphovspersoner ger ett inte bara sedvanligt lystmäte, titlar att upptäcka eller spegla sin egen smak i, utan också nycklar till det som format regissören i fråga.

Franska La Cinetek grundades 2015 av regissörerna Laurent Cantet, Pascale Ferran och Cédric Klapisch för att värna kulturarvet, upplysa och visa på behovet av restaurering. I dag finns 1 300 titlar föreslagna på sidan, rekommenderade och omskrivna av olika regissörer, ofta med rikligt bonusmaterial och i stigande grad tillgängliga att se i sin helhet på sidan. Användare som hyr en film, 2,99 euro styck, får också tillgång till ambitiösa temasatsningar som uppdateras varje månad. Sammantaget är det en utomordentligt ambitiös satsning som sätter fokus på många olika filmskatter, från givna mästerverk till mer undangömda tilldragelser.

Totalt 80 regissörer har hittills hunnit med att lista ungefär 50 favoritfilmer vardera. Många franska regissörer men också flera amerikanske och asiatiska, någon afrikansk och därtill en nordisk, Joachim Trier. I avsaknad av svenska kolleger håller Trier i stället den svenska fanan högt. Inte en enda norsk film på regissörens 50-lista men väl sex svenska, inte bara två Ingmar Bergman utan också två Jan Troell liksom Roy Anderssons En kärlekshistoria och Sjöströms Körkarlen. Apropå det skandinaviska filmarvet.

Norrmannens namne i Danmark, Lars von Trier, får däremot nöja sig med fem nomineringar totalt, för Breaking the waves och Dancer in the dark.

Att sverigevännen Olivier Assayas har med Bo Widerbergs Ådalen 31 överraskar inte, kanske mer då att det är Beröringen av Ingmar Bergmans filmer som får plats på fransmannens lista. Medan såväl Kore-eda som Agnès Jaoui har med Lasse Hallströms Mitt liv som hund på sina respektive listor.

Glädjande är att den yngsta filmen på listan är Abbas Kiarostamis mästerverk Close-up (1990). Tillsammans med Claire Denis Beau travail och Barbara Lodens Wanda – för övrigt de enda av kvinnliga regissörer på listan nedan – är Kiarostamis film den enda som inte haft svensk biopremiär. Och ingen av dessa tre finns heller att se på svensk vod.

Om det övergripande syftet med La Cinetek är att framhäva filmhistorien – upplysa och tillgängliggöra – är detta en inspirationskälla för många att ösa ur.

Topp-30 (antal röster inom parentes)

1. Soluppgång (Sunrise, Murnau, 21)

2. En studie i brott (Hitchcock, 20)

3. Föräldrarna (Ozu, 19)

4. Spelets regler (Renoir, 18)

5. Trasdockan (Laghton, 16)

6. År 2001 – ett rymdäventyr (Kubrick, 15)

7. Taxi driver (Scorsese, 15)

De 400 slagen (Truffaut, 15)

9. Ordet (Dreyer, 13)

Barry Lyndon (Kubrick, 13)

Close-up (Kiarostami, 13)

En sensation (Citizen Kane, Welles, 13)

Sagor om en blek mystisk måne efter regnet (Mizoguchi, 13)

8 1/2 (Fellini, 13)

15. Playtime (Tati, 12)

Andrej Rubljov – den yttersta domen (Tarkovskij, 12)

En kvinna under påverkan (Cassavetes, 12)

19. Avlyssningen (Coppola, 11)

Mamman och horan (Eustache, 11)

Ficktjuven (Bresson, 11)

Det ljuva livet (Fellini, 11)

23. Singin' in the rain (Kelly, 10)

Beau travail (Denis, 10)

Föraktet (Godard, 10)

Gudfadern (Coppola 10

Gudfadern del två (Coppola, 10)

Blodspengar (Bresson, 10)

Wanda (Loden, 10)

Psycho (Hitchcock, 10)

Amarcord (Fellini, 10)


Svenska filmer med flest röster:

Smultronstället (Bergman, 8)

Persona (Bergman, 7)

Fanny och Alexander (Bergman, 7)

Av Jon Asp 1 apr. 2020