Sanna Bråding ur Sara Youngs långfilmsdebut «Snälla kriminella» © Storyone / SVT

Debuterar med actionkomedi

«Van vid att vara ensam tjej i olika humorkonstellationer känner jag ofta ett behov av att toppa i grova skämt.»

Långfilmsdebutanten Sara Young bakom kulisserna till SVT-aktuella «Snälla kriminella», något så ovanligt som en svensk actionkomedi.Vi möts allihop för första gången i Filmhusets foajé, Johan Wiman, Babak Yousefi, Simon Garshasebi och jag. Filminstitutet tycks fascineras av vår dynamiska kvartett. Våra fyra helt olika personligheter förenade av en förkärlek till amerikanska actionkomedier och en gemensam vision: att få göra en riktigt rolig film. Simon och Babak ska spela huvudrollerna, Johan är producent och jag är regissör, men vi ska tillsammans skriva ett manus.

simon o babak.jpg

Såhär i efterhand minns jag manusprocessen som en «härlig tid då våra styrkor kompletterade varandra». Det är givetvis en glorifierad bild av när fyra kreativa egon ska enas. Darlings som ska räddas och darlings som dödas. Så låt mig omdefiniera; såhär i efterhand är det otroligt att vi fick ihop ett manus över huvud taget. 

Lisbeth och Roshi.jpg

Sons of Segway.jpg

Van vid att vara ensam tjej i olika humorkonstellationer känner jag ofta ett behov av att toppa i grova skämt. I filmen Snälla kriminella, övertalar jag till exempel min man, komikern Johan Glans, att ställa upp på saker som han aldrig skulle gjort i några andra sammanhang.

Johan Glans.jpg

Inspelningsstart var satt till mitten av mars 2020. Exakt samma tidpunkt som världen började stänga ner på grund av pandemin. Vi tar beslutet att genomföra. Men en konstant oro genomsyrar hela inspelningsperioden. Kommer vi kunna fullfölja filmen? Inspelningsplatser ändras i sista sekund. Det är nästan omöjligt att planera från dag till dag. Regeringens restriktioner sätts in. Sedan slår coronan mot teamet och skådespelarna. Några dagar tvingas vi pausa. Resten av tiden liknas vid en gerillainspelning där var dag kantas av nya fantasifulla lösningar.

Även manuset tvingades vi ändra under inspelningens gång. Tidigt bestämdes det att min bil skulle sprängas i slutet av filmen. Den enda anledningen till detta beslut var att jag verkligen avskydde min bil (efter alla kostsamma reparationer och varningslampor som konstant blinkade). Jag ville ge bilen ett värdigt avslut och dessutom är det är roligt att spränga saker. Vi bestämde att bilen skulle köras av civilklädda poliser och producent Johan Wiman envisades med att «civilare kör inte vita bilar utan bara svarta». Så, i sju timmar målar producent-Johan bilen svart med gummifärg. Nu är den redo att sprängas. Men först: en biljakt. Producent-Johan, tillika second unit-regissör drar ut själv med fotografen för att filma en exteriör biljakt. Det dröjer inte många timmar innan jag får telefonsamtalet. «Hur är din bil försäkrad?» Efter den första stunt-svängen släpper däcken från väglaget och bilen åker ner i diket. Min enda respons var: «Fick ni det på film? Ser det fett ut? Vad spränger vi nu då?»

Bil i dike.jpg

Vi får till en explosion i alla fall. Och nu, ett år senare, kommer resultatet och förhoppningsvis kan vi glädja många med en riktigt rolig film!

Regissör.png

Av Sara Young 28 apr. 2021