Ur Frida Kempffs «Knackningar» | Foto: Hannes Krantz

Frida Kempff om Knackningar

«Knackningar» har sedan världspremiären i Sundance i januari visats på ett 30-tal festivaler världen över, och gick nyligen upp på amerikanska biografer. Hör Frida Kempff i ett filmat samtal från Kulturhuset i Stockholm. Om den långa vägen till spelfilmsdebut, om kvinnor som inte lyssnas på, om konstnärliga val, om samarbetet med Cecilia Milocco och om nya projekt.

(Spoilervarning: vissa för filmens handling viktiga detaljer avslöjas under samtalet.)
Synopsis

När Molly (Cecilia Milocco) flyttar in en ny lägenhet börjar hon höra knackningar från våningen ovanför. Sakta blir hon övertygad om att någon i huset är instängd mot sin vilja. Molly konfronterar sina grannar men ingen verkar höra det hon hör. I sin jakt på sanningen inser hon snart att ingen tror på henne, och börjar själv tvivla på vad hon hört. Knackningar är en psykologisk thriller i regi av Frida Kempff baserad på Johan Theorins novell med manus av Emma Broström.

Om regissören

Frida Kempff fick sitt genombrott när hennes kortfilm Micky badar vann juryns pris i Cannes 2010. Hennes långa dokumentär Vinterboj (2015) visades på flera festivaler. Cecilia Milocco, som gör huvudrollen i Knackningar, var med redan i Kempffs kortfilm Älskade unge (2016).

29 okt. 2021